Przepis Pełen Prany na leczniczy napar z kurkumy [Ajurweda]

Kurkuma to najbardziej leczniczy korzeń dla ludzkiego ciała: pomaga w problemach trawiennych, oczyszcza krew, przyśpiesza gojenie ran, tonizuje skórę, posiada właściwości antybakteryjne; przeciwbólowe; przeciwwirusowe; przeciwgrzybiczne; antyseptyczne, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, działa przeciwrakowo, obniża cholesterol, może być też stosowana jako środek wykrztuśny.

Ajurwedyjskie tips & tricks na:

SUPER PROSTY I SZYBKI NAPAR Z KURKUMY

  • Płaska łyżeczka kurkumy
  • Kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
  • Sok z połowy cytryny
  • ewentualnie mód, syrop kokosowy lub inny słód do smaku

WYKONANIE

Imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę kurkumy. Zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez min. 15 minut. Następnie wyciskamy sok z połowy cytryny. Po przestygnięciu możemy osłodzić miodem lub syropem kokosowym. Proporcje zawarte w przepisie podane są na jedną filiżankę.

Kurkuma to doskonały naturalny antybiotyk, który dodatkowo poprawia stan naszej flory bakteryjnej. Na zdrowie!

caret-down caret-up caret-left caret-right

Autorką Anandartykułu jest Ania – z wykształcenia komparatystka i socjolożka, z zawodu – „pani od PR-u” w pewnej instytucji publicznej. Miłośniczka jogi i ajurwedy. Absolwentka pierwszej edycji studiów podyplomowych Ajurweda - holistyczna koncepcja zdrowia.

Ania prowadzi własny fanpage poświęcony ajurwedzie pod nazwą Anayurveda. W przyszłości planuje założenie bloga o tej tematyce. Osoby zainteresowane konsultacją ajurwedyjską mogą skontaktować się z Anią pod adresem: abobela@gmail.com


Zdjęcie: Hans Vivek z darmowej strony Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *