Kojące nerwy ciasteczka orkiszowe św. Hildegardy z Bingen plus coś do posłuchania [Przepisy Pełne Prany]

Orkiszowe ciasteczka wg receptury XI wiecznej mistyczki św. Hildegardy z Bingen.
Przepis przywiozłam od znajomej w 2015 roku będąc na festiwalu.
Jak czytamy w przepisie:

Ciasteczka Hildegardy wypędzają wszelką gorycz z serca, uspokajają charakter, otwierają Serce, koją zmysły, rozpogadzają nastrój, ochraniają narządy zmysłów przed procesami starzenia. "

 

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 45 g gałki muszkatołowej w proszku
  • 4,5 g cynamonu w proszku
  • 10 goździków w proszku
  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 300 g słodkich mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • woda lub mleko

PROSTE WYKONANIE

1. wszystkie składniki z odpowiednią ilością wody lub mleka zagnieść w ciasto
2. powykrajać ciasteczka
3. piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

św. Hildegarda z Bingen

Hildegarda była nie tylko XI wieczną mniszką i przeoryszą, zajmowała się również ziołolecznictwem, uzdrawianiem i medycyną holistyczną, była kompozytorką. Po radę przybywali do niej biskupi, papieże, i władcy. Wyprzedzała swoją epokę o lata świetlne.

 


Do posłuchania przepiękny utwór św. Hildegardy ożywiony przez współczesnego kompozytora:


 

caret-down caret-up caret-left caret-right

Autorką artykułu jest Anja - Stworzycielka Sūtry, ostatnie 13 lat poświęciła na zgłębianie wiedzy i praktykę Jogi. Od 9ciu lat prowadzi zajęcia i warsztaty. Jogę traktuje jako wiedzę duchową która poszerza świadomość. Obecnie praktykuje w Tradycji Bihar School of Yoga (Satyananda Yoga) którą uważa za Objawienie. Studiowała antropologię kultury na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Była w Indiach dwukrotnie. Kocha podróże i koty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *