Kojące nerwy ciasteczka orkiszowe św. Hildegardy z Bingen plus coś do posłuchania [Przepisy Pełne Prany]

Orkiszowe ciasteczka wg receptury XI wiecznej mistyczki św. Hildegardy z Bingen.
Przepis przywiozłam od znajomej w 2015 roku będąc na festiwalu.
Jak czytamy w przepisie:

Ciasteczka Hildegardy wypędzają wszelką gorycz z serca, uspokajają charakter, otwierają Serce, koją zmysły, rozpogadzają nastrój, ochraniają narządy zmysłów przed procesami starzenia. "

 

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 45 g gałki muszkatołowej w proszku
  • 4,5 g cynamonu w proszku
  • 10 goździków w proszku
  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 300 g słodkich mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • woda lub mleko

PROSTE WYKONANIE

1. wszystkie składniki z odpowiednią ilością wody lub mleka zagnieść w ciasto
2. powykrajać ciasteczka
3. piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

św. Hildegarda z Bingen

Hildegarda była nie tylko XI wieczną mniszką i przeoryszą, zajmowała się również ziołolecznictwem, uzdrawianiem i medycyną holistyczną, była kompozytorką. Po radę przybywali do niej biskupi, papieże, i władcy. Wyprzedzała swoją epokę o lata świetlne.

 


Do posłuchania przepiękny utwór św. Hildegardy ożywiony przez współczesnego kompozytora:


 

caret-down caret-up caret-left caret-right

Autorką artykułu jest Anja - stworzycielka Sūtry, praktykuje 14 lat (od 2008 roku). Od 9ciu lat organizuje zajęcia i warsztaty; prowadzi Sūtrowego bloga na który pisze artykuły, nagrywa medytacje i relaksacje. Jogę traktuje jako styl życia i system który poszerza świadomość (a nie jako ćwiczenia fizyczne). Obecnie praktykuje w Tradycji Bihar School of Yoga (którą uważa za Objawienie). Ukończyła 3-letnie studia w Europejskiej Akademii Satyananda Yogi. Studiowała antropologię kultury na UJ w Krakowie. Była w Indiach dwukrotnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *